Skip links
OREZIVANJE VOĆKI I VINOVE LOZE

Rezidba voćki i vinove loze je vrlo bitna  ukoliko želimo imati kvalitetu, bujnost i zdravu sadnicu. Počinje već kod same sadnje prikraćivanjem korijena te kad sadnica dosegne 3 do 5 godina starosti i željeni uzgojni oblik.

Najoptimalnije vrijeme za rezidbu je kraj veljače početak ožujka još se i naziva zimska rezidba kad još vegetacija miruje i nisu krenuli kolati sokovi.

Rezidba ovisi o vrsti voćke odnosno sorti vinove loze, podlozi, tipu uzgoja, podneblju, položaju itd.

Također kao kod drveća i grmlja bitnu ulogu ima sanitarni rez uz vađenje orezanih zaraženih grana iz voćnjaka odnosno vinograda te njihovo spaljivanje i premazivanje većih rezova voćarskim voskom.

Svaka voćka i svaki čokot vinove loze ima svoj specifičan rast i razvoj cvjetnih i plodnih pupova te mu različito pristupamo u orezivanju. Neadvekatan pristup može nanjeti velike štete u kvaliteti i zdravlju sadnica te naš tim strućnjaka u Zelenoj oazi je tu za vas sa 25godišnjim iskustvom u održavanju vinograda i voćnjaka.

Nikako nemojte zanemariti prvu i najbitniju fazu njege Vašeg voćnjaka ili vinograda OREZIVANJE te nas slobodno kontaktirajte!